Jak může výměna čel skříněk změnit vaši koupelnu?
  • Koupelna

Jak může výměna čel skříněk změnit vaši koupelnu?

17/06/2024
Mnoho lidí přemýšlí, jak svou koupelnu osvěžit, tak aby získala nový vzhled a oživila interiér. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak provést změnu, je obměnit dvířka skříněk. Jde sice o malé, ale o to výraznější změny, které mohou zcela proměnit vzhled vaší koupelny. Vyplatí se takový krok podniknout a jaké výhody může takový zásah přinést? V tomto článku se o tom dozvíte vše.

Proč dvířka skříněk?
Dvířka skříněk jsou prvky, které přitahují pozornost a mají výrazný vliv na celkový vzhled místnosti. I když je zbytek koupelny v dobrém stavu, stará dvířka skříněk mohou  působit zastaralým  a neatraktivním dojmem. To může být signál, že stojí za zvážení pořízení dvířek nových. Například ke koupelnové skříňce pod umyvadlo, které osvěží vzhled interiéru.
Nejdůležitějším důvodem takové změny je estetika. Nová dvířka promění celkový vzhled koupelny a udělají ji modernější, elegantnější nebo opticky prostornější – vše je otázkou vašich  preferencí. Výměna dvířek může být navíc mnohem levnější než výměna celých skříněk. Jde o perfektní způsob, jak osvěžit interiér bez větších výdajů.

Výběr správných dvířek
Po rozhodnutí vyměnit dvířka  přichází na řadu výběr správných materiálů. Jaké jsou nejoblíbenější a nejodolnější možnosti, které budou v koupelně dobře fungovat?

Jaké materiály se používají na koupelnové skříňky?
1. Laminovaná deska - ideální do koupelny, zvláště když přemýšlíte o skříňce pod umyvadlo na desku. Snadno se udržuje a odolává vlhkosti. Je to také levný a snadno udržovatelný materiál.
2. Dřevo - pokud preferujete přirozenější vzhled, můžete zvolit dřevěná dvířka. Dřevo dodává teplo a eleganci, ale pamatujte, že vyžaduje pravidelnou impregnaci, aby se zabránilo poškození vlhkostí.
3. Lakovaná MDF – oblíbená volba v moderních koupelnách. Dvířka z lakované MDF jsou odolná a snadno se čistí. Jejich hladký povrch navíc dodává koupelně moderní vzhled.

Barva, styl dvířek a vzhled koupelny
Dalším důležitým aspektem je výběr barvy a stylu dvířek. Vyberte si takové, které budou ladit se zbytkem koupelny. Pokud máte světlé obklady a nábytek, zvažte použití kontrastních dvířek, které dodají šmrnc a prostor oživí. Pokud však preferujete tlumené barvy, vyplatí se zvolit dvířka  v odstínech šedé nebo bílé, které koupelně dodají elegantní vzhled.

Výběr úchytek pro dvířka 
Po výběru správných dvířek stojí za zvážení také výběr vhodných úchytek. Úchytky jsou nejen praktickým prvkem, který usnadňuje otevírání a zavírání skříněk, ale také důležitým dekorativním prvkem, který může ovlivnit celkový vzhled koupelny.

Pokud chcete své koupelně dodat moderní a minimalistický vzhled, vyplatí se zvolit úchytky jednoduchých tvarů vyrobené z kovu nebo plastu. Tento typ úchytek se hodí na čela skříněk z lakované MDF nebo laminované desky.

Pokud však dáváte přednost klasičtějšímu stylu, můžete zvolit úchytky dekorativnějších tvarů, vyrobené například z mosazi nebo dřeva. Tyto typy úchytek budou ladit s dřevěnými čely skříněk a dodají jim eleganci a charakter.

Montáž dvířek
Po výběru vhodných dvířek přichází na řadu jejich montáž. Pokud s tímto typem práce nemáte žádné zkušenosti, je dobré využít služeb profesionálů, kteří montáž provedou precizně a bez závad. Pamatujte, že správná montáž dvířek je zásadní pro jejich odolnost a funkčnost.

Před zahájením instalace se ujistěte, že máte vhodné nástroje a materiály. V závislosti na typu dvířek  můžete potřebovat různé šrouby, panty, ale i lepidlo na dřevo nebo speciální montážní pásky.

Jak vyměnit dvířka  krok za krokem?
1. Demontáž starých dvířek  – začněte demontáží starých dvířek pomocí vhodných nástrojů. Je potřeba to dělat opatrně, abyste nepoškodili korpus nebo desku  skříně.
2. Montáž nových dvířek – nyní je čas na montáž nových dvířek. Ujistěte se, že jsou namontovány rovnoměrně a stabilně.
3. Dokončovací prace  - po dokončení montaże dvířek se  ujistěte, že je vše je namontováno správně, šroubky jsou dotaženy,  dvířka jsou seřízená a otevírání funguje tak jak má. 

Výměna dvířek může být skvělou příležitostí, jak osvěžit vzhled vaší kuchyně nebo koupelny. Při výběru nových dvířek se vyplatí věnovat pozornost jejich barvě, materiálu a stylu, tak aby dokonale ladily se zbytkem interiéru.Dvířka  si můžete vybrat ze dřeva, lamina, skla nebo kovu, záleží na vašich preferencích a stylu uspořádání.

Tipy pro péči o nová dvířka
Poslední záležitostí, která  stojí za zmínku, jsou rady ohledně péče o nová dvířka. Jak o ně pečovat, aby si co nejdéle zachovaly svůj krásný vzhled?

Jak pečovat o dvíčka, aby vydržela co nejdéle?
1. Pravidelné čištění - dvířka udržujte v čistotě pravidelným otíráním vlhkým hadříkem.
2. Vyhněte se agresivním čisticím prostředkům – používejte jemné čisticí prostředky, které nepoškodí povrch dvířek
3. Zabraňte nadměrnému vystavení vlhkosti – snažte se nenechávat mokré předměty na předních stranách skříněk po dlouhou dobu, aby nedošlo k jejich deformaci nebo poškození.

Vyžadují nová dvířka skříněk zvláštní péči?
Většina moderních dvířek se snadno udržuje a nevyžadují zvláštní pozornost. Stačí je pravidelně čistit a být opatrný při užívání ostrých nástrojů nebo látek, které mohou poškodit povrch.
Nicméně stojí za to připomenout si několik dalších tipů, které mohou pomoci udržet dvářka  v perfektním stavu po mnoho let.

1. V první řadě se vždy vyplatí používat speciální čisticí prostředky určené pro konkrétní typ čelní plochy. Díky tomu se vyhneme riziku poškození jejich struktury nebo zmatnění.
2. Za druhé, pokud se na dvíčkách objeví obtížně odstranitelné skvrny, vyplatí se použít metody domácího čištění. Skvrnu můžete zkusit odstranit například pomocí pasty z jedlé sody a vody. Pastu stačí nanést na skvrnu, počkat pár minut a poté ji jemně otřít vlhkým hadříkem. Toto je  jednoduché řešení a může být velmi efektivní.
3. Za třetí je dobré si připomenout, že dvířka mohou být vyrobena z různých materiálů, jako je dřevo, dýha, laminát nebo sklo. Každý z těchto materiálů vyžaduje trochu jiný přístup k péči. Vždy se proto vyplatí přečíst si doporučení výrobce ohledně konkrétního materiálu dvířek.

A konečně, pokud si všimnete jakéhokoli poškození dvířek, jako jsou škrábance nebo rýhy, můžete přijmout vhodná nápravná opatření, která pomohou zachovat jejich estetický vzhled. Na trhu je k dispozici mnoho přípravků, které mohou pomoci odstranit drobná poškození a vrátit dvířkům jejich původní vzhled.

Autor: Marcelina Kolanek