Jak snadno a rychle vyměnit doma umyvadlovou baterii?
  • Rekonstrukce
  • Koupelna

Jak snadno a rychle vyměnit doma umyvadlovou baterii?

05/07/2024
Jedním z designových prvků koupelny je umyvadlová baterie. Před samotným výběrem je však vhodné vědět, že podle toho, jaký typ zvolíte, měli byste být připraveni i na způsob instalace. Zjistěte, jak si můžete sami vyměnit koupelnovou baterii.
Typy umyvadlových baterií
Při hledání různých řešení do koupelny můžete v dnešní době narazit na širokou nabídku koupelnových baterií. Mezi nejoblíbenější modely patří:

 • stojánková umyvadlová baterie  
Nejčastěji voleným typem umyvadlové baterie je stojánkový  model. Díky možnosti výběru produktů s různým designem jej snadno sladíte  se stylem uspořádání vaší koupelny. Vyznačuje se vysokou funkčností a univerzálností. Skvěle budou vypadat  namontované na umyvadle položeném na desce, nebo namontované přímo do desky za umyvadlem nebo vedle něj.

 • podomítková umyvadlová baterie
Toto řešení si v posledních letech získalo popularitu. Vyplývá to z mimořádných estetických hodnot podomítkové baterie. Jeho instalace je sice o něco náročnější než v případě stojánkového  modelu, ale jeho skvělý vzhled umožňuje stylové uspořádání koupelny. Oblíbený je především u umyvadel na desku, a protože se montuje do zdi a nezabírá tak prostor na desce. Díky tomu je také skvělým řešením pro menší koupelny.
Podle toho, jaká umyvadlová baterie se vám nejvíce líbí, byste se měli na její instalaci patřičně připravit.

Výměna koupelnové baterie – jak se připravit?
Rozhodli jste se vyměnit koupelnovou baterii sami? Není divu, protože toto řešení má mnoho výhod, včetně:
 • úspora 
Za službu montáže umyvadlové baterie vystaví instalatér příslušnou fakturu, v závislosti na umístění vašeho bytu a koupelnovém vybavení. Proto, když provádíte instalaci sami, zvolíte ekonomičtější variantu.
 • přesnost
Často můžete slyšet, že profesionálové nenainstalovali koupelnovou baterii správně. Stává se, že baterie  jsou instalovány křivě nebo že se během montáže poškodí obklady či umyvadlová skříňka. Tím, že si vodovodní baterie nainstalujete svépomocí, můžete těmto problémům předejít a zároveň zajistit, aby koupelna po instalaci vypadala stále krásně.
 • rychlost
Při zařizování koupelny je důležitý čas. Koneckonců, jak můžete fungovat bez funkčního umyvadla? Instalatéři mají bohužel často plný kalendář a baterie dokážou nainstalovat až za pár týdnů. Umyvadlovou baterii si můžete nainstalovat sami v čase, který je pro vás nejvýhodnější.
Je však třeba pamatovat na to, abyste se na plánované aktivity řádně připravili. K vlastní montáži umyvadlové baterie budete potřebovat nářadí, jako jsou kleště, šroubováky a klíče.

Podomítková baterie – jak nainstalovat?
Podomítková umyvadlová baterie je stylový způsob, jak si zařídit koupelnu. Měli byste však vědět, že její instalace by měla být naplánovaná a provedena ještě před dokončením této místnosti. Tento typ armatur vyžaduje vyvrtání otvorů do stěny, aby byla možná zapuštěná montáž. Při provádění práce nezapomeňte:
 • určení vhodné výšky
Výška instalované podomítkové baterie by měla být taková, aby umožňovala volné používání umyvadla. Tento krok je zvláště důležitý, protože případná oprava  bude velmi obtížná a nákladná.
 • nastavení šířky otvoru
Dalším krokem je vhodně upravit šířku otvoru. Musí se do něj vejít podomítkové tělo umyvadlové baterie. Rovněž je třeba vzít v úvahu rozměry vrchního / krycího  dílu umyvadlové baterie. 
 • připojení baterie na vodovodní řád 
Tato fáze montáže vyžaduje soustředění. Zkontrolujte, zda je správně připojena teplá i studená voda. Díky tomu se vyhnete  zbytečným chybám, které se později projeví na komfortu používání.
 • zkouška 
Než se rozhodnete instalovat obklad  zkontrolujte nejprve, funkčnost podomítkové baterie. Je potřeba zkontrolovat těsnost baterie a tlak vody.  Teprve když jste si jisti, že instalace byla provedena správně, můžete dokončit obkład a namontovat dokončovací prvky.

Při dodržení návodu, jak nainstalovat podomítkovou baterii, můžete snadno provést instalaci sami.

Instalace umyvadlových baterií – jak na to jednoduše?
O něco jednodušším řešením je instalace stojánkové baterie pro umyvadla. Lze je umístit do umyvadla nebo na desku skříňky.  Samozřejmě byste se měli nejprve ujistit, že kupujete vybavení koupelny, které má otvory pro  baterie. Stojánkovou baterii můžete nainstalovat v několika jednoduchých krocích:
 • zkontrolujte, zda máte všechny potřebné komponenty 
Chcete-li nainstalovat stojánkovou umyvadlovou baterii, budete potřebovat instalatérské nářadí  a hadice pro připojení.
 • připojte baterii k vodovodnímu řádu 
To provedete velmi jednoduše tak, že z umyvadlové baterie vytáhnete hadice a připojíte je na vodu. Stejně jako v případě podomítkové baterie dbejte na správnou instalaci. Obvykle je na levé straně potrubí na horkou vodu, zatímco potrubí na studenou vodu je na pravé straně.
 • zajistit montáž těsnění a dotažení baterie 
Dalším krokem bude umístění a instalace  všech potřebných těsnění, které zajistí správný chod umyvadlových baterií bez rizika zatékání. Dotažení spodniho uchycení baterii stabilizuje a zabraňuje jejímu pohybu během používání.
 • zkontrolujte těsnost baterie
Po instalaci je velmi důležité zkontrolovat funkčnost umyvadlové baterie. Nemělo by docházet k žádnému úniku vody. 

Instalace stojánkové umyvadlové baterie je velmi jednoduchá a nevyžaduje odborné znalosti. Pokud budete postupovat podle uvedených tipů krok za krokem, neměli byste mít s instalací koupelnových armatur žádné problémy.

Autor: Marcelina Kolanek