Jak vybrat správnou velikost kuchyňského dřezu?
  • Rekonstrukce
  • Kuchyně
  • Interiéry

Jak vybrat správnou velikost kuchyňského dřezu?

03/10/2024
Vytvoření dobře organizované a pohodlné kuchyňské zóny vyžaduje realizaci promyšlených řešení. Nestačí proto koupit jen dřez a baterii. Je potřeba pamatovat i na jeho vhodnou velikost pro danou kuchyni. Jak si správně vybrat? Podívejte se na naše tipy, které vám pomohou koupit dřez, který vyhovuje vašim potřebám.

Keramický, granitový nebo ocelový dřez? Co si vybrat?
Pokud přemýšlíte, jaký dřez do kuchyně vybrat, měli byste si nejprve dát pozor na materiál, ze kterého má být zařízení vyrobeno. Ocelové a granitové dřezy jsou na trhu velmi oblíbené a každý typ má jedinečné vlastnosti a tedy i výhody.
Pokud jste zastánci klasických řešení, zvolte ocelový dřez. Je odolný vůči vysokým i nízkým teplotám, mechanickému poškození, změně barvy a intenzivnímu používání. Ocelový dřez se snadno udržuje v čistotě, takže splní očekávání milovníků úsporných řešení.
Nejste přesvědčeni o vlastnostech ocelového dřezu? Pokud ano, jistě vás zaujmou granitové dřezy. Jsou vyrobeny z minerálního kompozitu sestávajícího z křemenného písku a barviv. Mezi milovníky vaření se v posledních letech staly nejoblíbenějšími granitové dřezy. To nás však nepřekvapuje, protože jsou odolné, odolné proti poškrábání a zároveň vypadají skvěle vedle kuchyňských skříněk a desek.

Jak vybrat velikost dřezu, aby se vešel do kuchyně?
I když je třeba při výběru dřezu zohlednit více parametrů, tím nejdůležitějším je velikost. V praxi by dřez měl být přizpůsoben šířce kuchyňské skříňky. V obchodech najdete kuchyňský nábytek ve standardních šířkách, tedy 50, 60 a 80 centimetrů.
Pro malé kuchyně se doporučuje pořídit dřez o šířce 50 cm. Jedná se o kompaktní řešení vybavené jednou komorou a odkapávačem. V praxi se dřez ke kuchyňské skříňce výše uvedené šířky osvědčí v kuchyňském koutě, kde má každé volné místo pro pracovní desku cenu zlata. Splní očekávání lidí, kteří vařením jídel tráví málo času, a proto nevytvářejí velké množství nádobí na mytí v kuchyni.
Dotyčné dřezy sice zabírají malý prostor, ale to neznamená, že jsou nepraktické – právě naopak. Jejich hloubka je dostatečná na to, aby se do nich snadno vešlo jakékoli nádobí nebo hrnec. A co víc, přicházejí v mnoha vkusných verzích, které se hodí do moderních kuchyní, zejména tam, kde dominuje černá a bílá. Dokonalým příkladem je jednomiskový granitový dřez Oltens Gravan s krátkým odkapávačem. Uvedený výrobek se vyznačuje estetickým provedením a funkčností.
Na trhu jsou oblíbené i 60 cm dřezy. Předpokládá se, že dřezy této šířky jsou univerzální a splňují potřeby většiny lidí, kteří vaří. Mezi mnoha modely lze najít i ty vybavené tzv jedna a půl komory.
V praxi je pracovní prostor v takových dřezech rozdělen na jednu hlavní komoru a další, mnohem menší, kterou lze využít k oplachování zeleniny nebo ovoce. Vzhledem k tomu, že nabízejí velký pracovní prostor, skvěle se hodí do kuchyní bez myčky.
Milovníci vaření by si měli dát pozor na dřezy o šířce 80 cm. Jedná se o jedny z největších dřezů dostupných na trhu. Nabízejí pohodlné mytí veškerého nádobí, pánví, hrnců a potravinových přísad. Umyvadla této šířky jsou rozdělena na dvě velké komory. S dřezem pro tento typ kuchyně můžete cítit naprosté pohodlí při vaření a úklidu po jídle. Toto řešení bude fungovat pouze ve velkých kuchyních, kde si můžete dovolit jak velký dřez, tak dlouhou kuchyňskou desku.
Jak tvrdí interiéroví designéři, výběr dřezu, který odpovídá velikosti kuchyňského koutu nebo samostatné kuchyně, je zásadní pro vytvoření přátelského a pohodlného prostoru pro vaření. Kromě toho se také vyplatí věnovat pozornost frekvenci používání dřezu, rozpočtu domácnosti a způsobu jeho instalace.
Pokud máte například omezené finanční prostředky na pořízení dřezu, vyberte si jednomiskový kuchyňský dřez, který je vyroben z granitu. Jedná se o osvědčené řešení za atraktivní cenu.
Na druhou stranu, pokud milujete vaření a vaše kuchyně je vybavena myčkou, pak zvolte velký dřez se dvěma mísami. Co se týče velikosti, nerozhodujte se pro nákup velkého dřezu do malého kuchyňského koutu. To může ztížit přístup k dřezu.
Roli malého prvku, který zanikne ve prospěch velkého prostoru, však jistě sehraje příliš malý dřez pro velkou kuchyň. Abyste měli jistotu, že váš první nákup bude úspěšný, je nejlepší řídit se našimi tipy.

Kuchyňský dřez – barvy
Při nákupu dřezu do kuchyně nelze zapomenout na jeho estetické hodnoty. Dáváte-li přednost jednotným řešením, přizpůsobte barvu dotyčného zařízení stylu kuchyně nebo vzhledu kuchyňského nábytku.
Máte-li například černou kuchyni, bude se v takové situaci skvěle hodit 1miskový granitový dřez Oltens Gravan s odkapávačem 100x50 cm, matná černá. Zvolit můžete i kontrast – pamatujte však, že nakonec by k sobě měly všechny barvy ladit, aby byl prostor kuchyně ucelený.
Na trhu najdete dřezy v mnoha barevných variantách. Nejoblíbenější jsou produkty s lesklým nebo matným povrchem. Obě možnosti vám umožní snadno vybrat řešení pro vaši kuchyni. Když si chcete koupit dřez v obchodě s domácími potřebami, je dobré se na něj podívat, pokud je to možné, za denního světla. Poznáte tak skutečnou barvu této sanitární keramiky.
Před nákupem dřezu se také vyplatí zkontrolovat stupeň tvrdosti vody. Čím je voda tvrdší, tím je pravděpodobnější, že se usazeniny budou hromadit. Kámen vypadá obzvláště nepříznivě v černých dřezech.
Teď si asi říkáte, čím umýt černý dřez? V této věci můžete použít domácí prostředky na bázi octa nebo jedlé sody nebo zvolit speciální čisticí prostředky. Dokonalým příkladem je NanoClean. Dodává se ve dvou verzích, takže si ho mohou pořídit jak lidé, kteří mají ocelové i granitové dřezy.

Suma sumárum, velikost dřezu nejlépe ladí s kuchyňskou linkou nebo kuchyňským koutem. Pamatujte, že ačkoli správná velikost dřezu poskytuje pohodlí, neznamená to, že svobodu v kuchyni poskytují pouze velké dřezy. Malé 50 cm široké dřezy také poskytují pohodlné pracovní podmínky v kuchyni.
Nejdůležitější je vybrat si dřez, který vyhovuje vašim potřebám. Můžete to snadno udělat tak, že se rozhodnete nakupovat v Oltens. V naší nabídce jsou kvalitní kuchyňské dřezy vyrobené z granitu. Srdečně Vás zveme k seznámení s prezentovaným sortimentem.


Autor: Marcelina Kolanek